Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ COVID19 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ


1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Θέμα: «ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ COVID 19»

Νέα Σμύρνη, 2/11/2021

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:


- πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα

- βήχας με ή χωρίς πυρετό

- δύσπνοια με ή χωρίς πυρετό

- ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη με ή χωρίς πυρετό

- γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος) με ή χωρίς πυρετό


 

ΚΑΙ απουσία εναλλακτικής διάγνωσης (π.χ. στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ουρολοίμωξη κλπ.)

Σε παιδιά με COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, πονόλαιμο, μυαλγίες, ρίγος,  καταβολή δυνάμεων, κοιλιακό πόνο, ναυτία. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά από μόνα τους, δηλαδή χωρίς κάποιο από τα συμπτώματα της προηγούμενης ενότητας, ΔΕΝ αρκούν για να χαρακτηριστεί ένα παιδί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.

Μη προσέλευση στο σχολείο προβλέπεται για:

Α) Μαθητές με συμπτώματα COVID-19

Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, (π.χ. βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων (τηλ. 2109330490 - mail@2dim-n-smyrn.att.sch.gr). Αν τα συμπτώματα εκδηλωθούν την ώρα που το παιδί σας βρίσκεται στο σχολείο, θα ειδοποιηθείτε να το παραλάβετε. Στη συνέχεια:

1.       Tαχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακή μέθοδο (RT-PCR), θα γίνει μόνο αν το θεωρήσει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

2.       Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε τεστ παρά τις συστάσεις του γιατρού, ο μαθητής δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

3.       Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19,τότε ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)  ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Β) Μαθητές με θετικό self test

Αν βγει θετικό το self test:  Υποχρεωτικά γίνεται επανάληψη με  rapid test ή μοριακό (PCR)  εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή σε ιδιωτική δομή (με χρηματική επιβάρυνση του γονέα). Μέχρι να μεταβούν για το τεστ οι διαγνωσθέντες θετικοί μαθητές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

1.       Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. (δείτε την περίπτωση Γ λίγο παρακάτω)

2.       Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Γ) Μαθητές με θετικό rapid test ή μοριακό (PCR)

*** Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ενημερώνει άμεσα τον Διευθυντή ή τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19, καθώς το σχολείο θα πρέπει άμεσα να προβεί σε ενέργειες και για τους άλλους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή και άλλα άτομα.

Ο μαθητής που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (έχει δηλαδή θετικό rapid test ή μοριακό) πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός).

Επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19:

Ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών (3) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.

Εάν, ωστόσο, παρά τις συστάσεις γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο το παιδί να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρέλευσης δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάροδος τριών εικοσιτεραώρων απυρεξίας και βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Δ) Μαθητές που μένουν κάτω από την ίδια στέγη με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ανεμβολίαστοι μαθητές ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, λόγω της συνεχιζόμενης και υψηλού κινδύνου έκθεσης, θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία της δεκαήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και επιστροφή στις σχολικές δραστηριότητες την εντέκατη ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου Rapid Test ή μοριακό τεστ PCR) τη δέκατη ημέρα.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της απομόνωσης αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των δεκατεσσάρων ημερών.

Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.

Υπεύθυνος COVΙD-19 στο σχολείο

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του. Στο δικό μας σχολείο υπεύθυνη έχει οριστεί η δασκάλα του Στ3 κ. Λαμπρίδου Μαρία και σε περίπτωση ανάγκης θα την αναπληρώσει ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Τρώντσιος Ηλίας.  Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 μεταξύ άλλων: Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών που σχετίζονται με συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς, διαγνωστικού τεστ για COVID-19 και του αποτελέσματός του. Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα καθώς και άλλων ατόμων που εμπίπτουν στον ορισμό των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού). Συμπληρώνει τα αντίστοιχα δελτία ιχνηλάτησης και καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου όλων των στενών επαφών κρούσματος που θα διενεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Τα ανωτέρω βασίστηκαν στο ΦΕΚ 4187/10-9-2021. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.