Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022



 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID 19

1. Όποιος μαθητής έχει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη covid 19, παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα τις εργάσιμες ώρες  στο 2109330490. Σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό αποφασίζετε αν θα κάνετε τεστ στο παιδί σας (ράπιντ ή μοριακό) ή δε συντρέχει λόγος. 

2. Όταν βγει θετικό αποτέλεσμα σε σελφ τεστ, υποχρεωτικά κάνουμε ράπιντ ή pcr εντός 24 ωρών  και ειδοποιούμε από την πρώτη στιγμή την υπεύθυνη διαχείρισης covid 19 του σχολείου με κλήση στο κινητό τηλέφωνο* και αν δεν απαντήσει αφήνουμε sms. Γράφουμε ονοματεπώνυμο μαθητή και τμήμα, τι συμβαίνει καθώς και ένα e-mail για να μπορεί να μας απαντήσει αναλυτικά. Ο μαθητής μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του ράπιντ ή του μοριακού τεστ, τίθεται σε καραντίνα. Το ίδιο και όσοι συγκατοικούν μαζί του κάτω από την ίδια στέγη, ενήλικες και ανήλικοι, και δε διαθέτουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που είναι σε ισχύ. 

*Τον αριθμό του τηλεφώνου της υπεύθυνης  τον μαθαίνουμε είτε από τον Διευθυντή του σχολείου, είτε από τον δάσκαλο του παιδιού μας ή και μέσω του viber των γονιών. 

3. Αν νοσήσει από covid 19 κάποιο πρόσωπο που συγκατοικεί με τον μαθητή κάτω από την ίδια στέγη, πχ αδερφάκι, μητέρα, πατέρας κλπ, ειδοποιούμε αμέσως την υπεύθυνη διαχείρισης covid και ρωτάμε να μάθουμε αν το παιδί μας μπορεί να έρθει στο σχολείο ή πρέπει να μείνει στο σπίτι. (Συνήθως κάνουν υποχρεωτική καραντίνα όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.)

4. Η ενημέρωση των άλλων γονέων σε περίπτωση συμπτωμάτων, θετικού σελφ, ράπιντ κλπ είναι έργο της υπεύθυνης διαχείρισης. Αποφεύγουμε πριν καν την ενημερώσουμε να ανεβάζουμε την είδηση στο  viber γιατί υπάρχει κίνδυνος για λάθη στη διαδικασία ιχνηλάτησης.  

5. Η ενημέρωση  της υπεύθυνης  για τα παραπάνω ζητήματα γίνεται και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Δεν αφήνουμε να περάσουν μέρες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας και κυρίως ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να μάθουν έγκαιρα όλοι πως το παιδί τους υπήρξε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού και ανάλογα να ρυθμίσουν τις δραστηριότητές του και ποιους θα συναντήσει. 

6. Θετικό ράπιντ  του μαθητή σημαίνει με το ισχύον πρωτόκολλο τουλάχιστον 5 ημέρες απομόνωση κατ' οίκον. Και για τους εμβολιασμένους και για όσους έχουν ξανανοσήσει. Για το pcr τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε με την υπεύθυνη διαχείρισης covid 19 ώστε να μας κατατοπίσει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε αλλά βεβαίως και με τον γιατρό μας. 

7. Μαθητής που για οποιαδήποτε αιτία (συμπτώματα, θετικό σελφ, θετικό ράπιντ, θετικό pcr, κρούσμα στην οικογένεια) τέθηκε σε καραντίνα, παραμένει στο σπίτι του και δε συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα εκτός σπιτιού (πχ φροντιστήριο, αθλητισμό κλπ). Ακόμη και όταν τελειώσει η καραντίνα, προσέχει πολύ τις επαφές του για 14 συνολικά ημέρες αλλά και για τυχόν συμπτώματα στην υγεία του. 

8. Τα συνήθη συμπτώματα της covid 19 στα παιδιά:  πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα,  βήχας,  δύσπνοια,  ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη, γαστρεντερικά συμπτώματα (κοιλιακό πόνο, διάρροια, έμετος, ναυτία), πονοκέφαλο, πονόλαιμο, μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων ΚΑΙ απουσία εναλλακτικής διάγνωσης (π.χ. στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ουρολοίμωξη κλπ.). Σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό και ζητήστε να αξιολογήσει την κατάσταση καθώς και με την υπεύθυνη διαχείρισης covid του σχολείου μας. 

9. Αν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα covid 19 ενώ βρίσκεται στο σχολείο, θα ειδοποιηθείτε να έρθετε να το πάρετε διότι δεν επιτρέπεται να μείνει στην ίδια αίθουσα με τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση. 

Προπαντός όχι κινήσεις πανικού ούτε όμως και αδιαφορία. 

Μέτρον άριστον και στα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Και βεβαίως καλή συνεργασία και θετική διάθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.